Toegankelijkheid

Skip to main content
Ruimtelijk Kwaliteits Kader gemeente Venray
Logo gemeente Venray met link naar venray.nl - Opent in nieuw venster

Ongecategoriseerd

Enquête

Luchtfoto van een dorp

Terugkoppeling

Tot en met 28 mei was het mogelijk om te reageren op het ruimtelijk kwaliteitskader. Hier is door ca. 30 mensen gebruik van gemaakt. 

Een samenvatting van de reacties en de wijze waarop we deze zullen verwerken vindt u hier. In juli zal deze website worden aangepast naar aanleiding van de reacties. Na de zomer wordt het ruimtelijk kwaliteitskader ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. 

Lees meer …Enquête

  • Hits: 1290

Inleiding

Luchtfoto van het centrum van Venray

Inleiding

Dit is het ruimtelijk kwaliteitskader van de gemeente Venray.

Met dit ruimtelijk kwaliteitskader leggen we vast:

  • welke waarden en kenmerken belangrijk zijn om te behouden, versterken of herstellen;
  • welke randvoorwaarden gelden om toekomstige plannen mogelijk te maken.

Ieder plan toetsen we aan de vastgelegde kernkwaliteiten en de wenselijkheid van het plan.
Het ruimtelijk kwaliteitskader vormt daarnaast een inspiratiedocument voor initiatiefnemers en bevat aanbevelingen die helpen om een plan goed in te passen, rekening houdend met de omringende waarden.

Het ruimtelijk kwaliteitskader is niet het enige kader of beleid dat bepalend is of uw plan kan worden ingepast. Voor ieder plan zal een bredere afweging plaatsvinden op basis van onze omgevingsvisie, ons beleid, de regelgeving van de gemeente Venray en van andere overheden.

Het ruimtelijk kwaliteitskader bepaalt dus niet óf een plan op een bepaalde plek kan worden gerealiseerd. Het geeft enkel aan waar bepaalde ontwikkelingen in de basis mogelijk zijn. Daarnaast geeft het richtlijnen voor hoe een plan op een bepaalde plek ruimtelijk kan worden ingepast. Daarbij staat behoud en waar mogelijk versterking van de omgevingskwaliteiten centraal.

Doelen omgevingsvisie en toekomstige ontwikkelingen

We hebben onze ambities vastgelegd in onze omgevingsvisie:

  1. Groen wonen voor iedereen (een goed woon- en leefklimaat)
  2. Een gezond Venray heeft de toekomst (een duurzame en gezonde leefomgeving)
  3. Venray bruist, bloeit en boeit (een goed werk- en verblijfsklimaat)
  4. Natuurlijk Venray! (behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteiten)

Om onze ambities te behalen hebben we in de omgevingsvisie een groot aantal doelen opgenomen. Al deze doelen leggen beslag op de ruimte. Hoe we de diverse doelen willen realiseren hebben we uitgewerkt in diverse omgevingsprogramma’s die regelmatig worden bijgewerkt.

De toekomstige ontwikkelingen die in het ruimtelijk gebied plaatsvinden beschrijven we hieronder. Voor het ruimtelijk kwaliteitskader is van belang welke opgaven (wat doen we om de doelen te bereiken) leiden tot een veranderende ruimtevraag. De belangrijkste opgaven zijn vervolgens per deelgebied uitgewerkt.

  • Gezondheid

We bevorderen de leefomgevingskwaliteit en gaan voor een leefomgeving die gezondheid stimuleert. Een omgeving die uitnodigt om te bewegen en een omgeving die bijdraagt aan zelf- en samenredzaam, door te zorgen voor veiligheid en toegankelijkheid van parken en het buitengebied. We streven daarom naar een vergroening van de omgeving en het bieden van toegankelijke wandel- en fietsroutes.

De ontwikkeling van voorzieningen stemmen we af op de diverse doelgroepen en de inrichting van de leefomgeving is zo dat (verkeers)veiligheid en duurzame mobiliteit elkaar optimaal versterken. Het bevorderen van de leefomgeving betekent ook het verbeteren van de water-, bodem- en luchtkwaliteit.

  • Landschap, natuur, water en bodem

De natuurlijke processen van het water en de bodem vormen de kern van het herstel van natuur, water en bodem. Mogelijkheden voor activiteiten, functies en gebruiksvormen worden bepaald door deze natuurlijke processen. En ook de landschappelijke kwaliteiten worden hier voor een belangrijk deel door beïnvloed.

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt dat het watersysteem in 2027 op orde moet zijn. Dit vereist ecologisch, hydrologisch en geomorfologisch herstel van oppervlaktewateren en behoud of herstel van de fysisch-chemische toestand. Een groot aantal beken voldoet nog niet aan de KRW. We versterken en verbeteren de biodiversiteit in de Natura 2000-gebieden en overige natuurgebieden. Maar ook daarbuiten en in de bodem gaan we aan de slag door het herstellen van de kwaliteit van de leefgebieden. We pakken daarbij de verzuring, vermesting, verdroging en versnippering aan en herstellen de kwaliteit van de bodem.

  • Klimaatadaptatie

Klimaatverandering vraagt om meer ruimte voor water en maatregelen ter voorkoming van hittestress. In 2035 is Venray klimaatadaptief. Om een tekort aan water te voorkomen voeren we geen water meer af, maar houden we het vast in klimaatbestendige beekdalen, de haarvaten van ons watersysteem, en in de bodem.

Onze woonomgeving verkoelen we door ontstening en vergroening op straatniveau. Regenwater voeren we niet af, maar infiltreren we in de bodem. Door bos aan te leggen houden we meer water vast, slaan we koolstofdioxide op en versterken we de biodiversiteit.

  • Energietransitie

De ambitie is om de CO2-emissie en het energieverbruik sterk te reduceren. We verduurzamen (bedrijfs)panden en woningen om zo de vraag naar aardgas te verkleinen en de opwek van duurzame energie te vergroten. Deze energietransitie kan niet alleen maar met zonnepanelen op daken worden opgelost. Venray wil vooralsnog geen windmolens op eigen grondgebied realiseren. We kijken naar andere mogelijkheden voor duurzame opwekking van energie uit mestvergisting, warmtewinning uit oppervlaktewater en dergelijke. Voor zonneparken koppelen we de mogelijke ontwikkeling aan het landschapstype. Hiervoor wordt met name gekeken naar de uitgangspunten uit de KODE Venray.

  • Landbouwtransitie

De agrarische sector zal de komende jaren flink veranderen. De toenemende aandacht voor volksgezondheid, de stikstofproblematiek, verdroging en de kanteling naar een duurzamere landbouw zullen leiden tot veranderingen in de landbouw. De wijze waarop de landbouw verandert staat daarbij niet vast. Grootschalige technologische landbouw of kleinschalig biologisch en diverse vormen daar tussenin zijn mogelijk.

De belangrijkste voorwaarde is dat de milieu-impact van de totale landbouw op de omgeving verkleind moet worden. We stimuleren en faciliteren kringlooplandbouw. In ieder geval zal er sprake zijn van een afname van het aantal agrarische bedrijven. Dit leidt hoe dan ook tot vrijkomende agrarische bebouwing en tot bedrijfswoningen die niet langer als zodanig worden gebruikt.

  • Vrijetijdseconomie

Een toename van woningen in en om dorpen leidt ook tot een groeiende behoefte aan recreatieve mogelijkheden. Daarbij wordt vooral ingezet op kleinschaligheid en kwaliteit. Recreatieve ontwikkeling mag niet ten koste gaan van de natuur.

  • Mobiliteit

Wij willen dat bereikbaarheid geen obstakel vormt voor onze inwoners om deel te nemen aan de samenleving. Belangrijk doel is dat fietsen en lopen een veilige en aantrekkelijke wijze van vervoer gaan worden voor alle inwoners en bezoekers van de gemeente Venray. 

  • Woningbouw

De groeiende bevolking en de daaraan gekoppelde woningbouwopgave, samen met de vraag naar huisvesting voor bijzondere doelgroepen is een belangrijke toekomstige ontwikkeling. In het programma Wonen is een verdeling van woningen over de verschillende kernen aangegeven. De locaties zullen in overleg met de dorpen worden bepaald. Ze zijn daarom nog niet opgenomen in dit ruimtelijk kwaliteitskader, tenzij er al een besluit over is genomen. Het ruimtelijk kwaliteitskader werkt als een contramal: op basis van te behouden en te versterken kwaliteiten wordt duidelijk waar ontwikkelingen niet of onder strikte voorwaarden plaats kunnen vinden.

Lees meer …Inleiding

  • Hits: 3497

Stappenplan initiatief

Luchtfoto van het buitengebied van de gemeente Venray

Stappenplan voor een initiatief

Procedure
In veel gevallen is voor de uitvoering van uw initiatief een omgevingsvergunning nodig. Verdiep u eerst in de procedure, daarmee worden niet alleen misverstanden voorkomen, maar voorkomt u ook dat u mogelijk dubbel werk moet doen. De site Omgevingsloket kan u hierbij al flink op weg helpen. Bekijk de mogelijkheden en beperkingen vanuit de regelgeving en beleid. Op sommige plekken zijn ontwikkelingen vanuit de regelgeving gemakkelijker te realiseren dan op andere plekken.


Op het omgevingsloket/regels op de kaart vindt u bestemmingsplannen en de provinciale omgevingsverordening. Deze bevatten regels over wat u wel en niet mag op uw locatie.

In onze omgevingsvisie leest u wat onze ambities voor de toekomst zijn. 

Wij adviseren bij het doorlopen van het stappenplan een adviseur met kennis landschap en/of stedenbouw in te schakelen. 

Analyse

We vinden het belangrijk dat een plan een positieve impuls geeft aan de plek en aan de omgeving. Dat een plan de omgeving verrijkt en dat er samenhang is tussen het plan en de omgeving. Daarom is het van belang eerst de omgeving te analyseren. Hierbij geldt dat specifieke kenmerken van de plek en directe omgeving belangrijker zijn dan kenmerken van het grotere gebied eromheen.

Hoe is het landschap, het dorp of de wijk ontstaan
Begin daarom met kijken naar de ontwikkelingsgeschiedenis van uw plangebied. Niet om op zoek te gaan naar vormen die zich laten kopiëren, maar wel om de omgeving beter te kunnen interpreteren. Daardoor kunt u een plan ontwikkelen dat aansluit bij de specifieke plek. Onderdeel van de analyse van de ontwikkelingsgeschiedenis is het bekijken van historische kaarten. De kaarten bij het deelgebied waarin uw plan is gelegen, maar ook de site topotijdreis, kunnen u hierbij helpen. Vaak zijn van verschillende tijdlagen sporen terug te vinden op de plek of in de omgeving.

Landschappelijke en/of stedenbouwkundige kenmerken
Kijk goed naar het plangebied en zijn omgeving. In het buitengebied gaat het dan met name om het landschap met eigen opzet en elementen, in de bebouwde kom gaat het meer om opbouw van de stedenbouwkundige structuur. De hoofdstructuren en kwaliteiten van de verschillende wijken, dorpen en het buitengebied van Venray zijn in dit RKK omschreven. De kwaliteiten die in die gebieden genoemd worden kunnen helpen bij het richting geven aan het ontwerp, de plek en de vormgeving. Onderzoek hoe de voorgenomen ontwikkeling zich verhoudt tot het landschap en/of de objecten in de omgeving. Kijk in het geval van bebouwing ook naarbijvoorbeeld

  • nokrichting
  • rooilijnen
  • kleur- en materiaalgebruik
  • nok- en goothoogte
  • kenmerkende detaillering

Hoe kan uw plan op deze kenmerken aansluiten?

Kansen voor versterking van kwaliteiten
Breng de kwaliteiten van uw plangebied in beeld. Wat zijn kwaliteiten waarvan u zegt; ‘die moeten in de nieuwe situatie in ieder geval terugkomen’. Wat zijn de kwaliteiten die met de ontwikkeling behouden of versterkt kunnen worden? Of voegt u met uw ontwikkeling een nieuwe waarde of kwaliteit toe?

Kansen om knelpunten weg te nemen
Breng ook de knelpunten in beeld en beschrijf waar de ontwikkeling mogelijkheden biedt om knelpunten weg te nemen. Is er bijvoorbeeld wateroverlast in de omgeving en zorgt u voor bergingsmogelijkheden, of is er veel last van hitte in de omgeving en zorgt u door middel van beplanting voor verkoeling?

Uit de analyse zou ook kunnen blijken dat uw plan niet past op de gekozen locatie. In dat geval dient u uw plan of de locatie aan te passen. 

Principetekening van het landschap oude ontginningen

Als voorbeeld van de werking van het stappenplan kijken we naar twee ontwikkelingen in het Oude ontginningsgebied: de plaatsing van een zonneveld en de omzetting van een agrarisch bedrijf naar een burgerwoning. Uit de informatie onder het kopje deelgebieden blijkt dat dit landschap zich kenmerkt door een afwisseling van open en gesloten gebieden. De kavels zijn onregelmatig van vorm. 

Zoals aangegeven bij de beschrijving van de oude ontginningsgebieden, zijn zonnevelden mogelijk met een oppervlak van 2 tot circa 25 hectare.

Een woning op bestaande erven is mogelijk als bestaande bebouwing wordt gesloopt. 

In het oorspronkelijke landschap kwamen veel landschapselementen zoals bosjes en houtwallen voor. In de loop van de tijd zijn deze verdwenen. Bekijk of het mogelijk is deze terug te brengen langs de perceelsgrenzen. Hiermee kunt u de kleinschaligheid van het landschap versterken. Om te zien waar beplanting is verdwenen, kunt u bijvoorbeeld kijken op de site topotijdreis. Wellicht zijn er in het verleden ook sloten verdwenen. Door deze terug te brengen kan u een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. 

Wilt u bebouwing of bouwwerken zoals zonnepanelen toevoegen? Volg dan altijd de richting van een van de perceelsgrenzen. 

Ontwerp

Het is bijna nooit zo dat er maar één oplossing bestaat, bijna altijd zijn er meerdere oplossingen denkbaar. Wel is het van belang dat de ontwikkeling logisch past op de plek. In de analyse heeft u al gekeken naar kenmerken, structuren, kwaliteiten en knelpunten in de omgeving. In het ontwerp is het van belang deze samen te laten komen. Zoek daarbij zelf naar goede voorbeelden.
Door uw plan te tekenen ontdekt u welke denkbare oplossing uw voorkeur heeft. Deze oplossing bespreekt u met de gemeente.

De laatste stap is om deze voorkeursoplossing gedetailleerd uit te werken en de impact van de ontwikkeling op de omgeving in beeld te brengen. Dat betekent dat u een nauwkeurige plattegrond moet maken van de nieuwe situatie. Daarin laat u ook het kleur- en materiaalgebruik en het type beplanting zien.

Overleg

Ga al in een vroeg stadium in overleg met de gemeente over uw initiatief. Doe dit stap voor stap en zie het als een waardevol proces waarbij u uw positieve bijdrage levert aan de gewenste ruimtelijke kwaliteit van Venray.

Vergeet ook niet de omgeving te betrekken en mee te nemen in de plannen. 

 

Principetekening van  het landschap oude ontginningen

In het voorbeeld is een zonneveld ingepast binnen de perceelsgrenzen. De panelen staan parallel aan de perceelsgrenzen. Een draaiing van 90 graden, waarbij de panelen parallel staan aan de twee andere perceelsgrenzen is ook mogelijk. 

De woning met bijgebouwen is ingepast op het bestaande erf. In beide gevallen zijn de perceelsgrenzen versterkt door het toevoegen van beplanting. 

Inspirerende voorbeelden

Lees meer …Stappenplan initiatief

  • Hits: 3768

Home

Luchtfoto van Venray

Welkom op de website van het ruimtelijk kwaliteitskader van de gemeente Venray

Met dit ruimtelijk kwaliteitskader:

  • Leggen we vast welke waarden en karakteristieken belangrijk zijn om te behouden;
  • Welke randvoorwaarden gelden om toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken.

Het ruimtelijk kwaliteitskader vormt een inspiratiedocument voor initiatiefnemers en bevat aanbevelingen die helpen om een initiatief zo goed mogelijk in te passen rekening houdend met de omringende waarden. 

Ruimtelijke kwaliteit is het samenhangende geheel van belevingswaarde, gebruikswaarde en toekomstwaarde. Een omgeving die divers is, met herkenbare identiteit en aangenaam om te ervaren (belevingswaarde). Het is ook belangrijk dat er functionele samenhang is (gebruikswaarde) en dat de ruimte duurzaam, aanpasbaar en beheerbaar is ingericht (toekomstwaarde) zodat deze kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

Dit ruimtelijk kwaliteitskader is niet het enige kader dat bepalend is of een initiatief kan worden ingepast. Voor ieder initiatief zal een bredere afweging plaatsvinden op basis van onze omgevingsvisie, ons beleid en regelgeving van hogere overheden.

Leeswijzer

In dit ruimtelijk kwaliteitskader vindt u de volgende onderdelen terug:

  • Een inleiding waar verder wordt ingegaan op de aanleiding en het doel van dit ruimtelijk kwaliteitskader
  • Een stappenplan voor de toetsing van een initiatief aan het ruimtelijk kwaliteitskader
  • Een beschrijving van kenmerken en uitgangspunten per deelgebied
  • De geldende welstandscriteria

Meer informatie

Deelgebieden

Hieronder ziet u een kaart met de verschillende deelgebieden. Deze deelgebieden zijn begrensd op basis van de provinciale verordening, de omgevingsvisie en de aanwezige landschapstypen.

Wijken zijn als aparte deelgebieden onderscheiden op basis van stedenbouwkundige kenmerken. Uiteraard is er binnen deze gebieden veel variatie aanwezig in aanwezige functies. Deze aanwezige functies zijn mede bepalend voor de toekomstige mogelijkheden. Voor een aantal gebieden is daarom een specifiek toekomstperspectief geschetst. 

Door te klikken op een deelgebied wordt u doorverwezen naar de pagina over dit deelgebied. 

Lees meer …Home

  • Hits: 38941